...
mladi hrvatski kipar

Priča i djela mladog, talentiranog akademskog kipara – o kojem ćete zasigurno još puno čuti. Leave a comment

Luka Krešimir Stipić magistrirao je restauraciju i kiparstvo na Akademiji za likovnu umjetnost u Zagrebu. Ipak, njegovi kiparski radovi – kao i mali brand drvenih predmeta koje izrađuje @lukroswoodart – već sada oduzimaju dah.

POSEBNA POSTIGNUĆA?

Luka Krešimir je kao diplomski rad izradio kompleksnu kopiju gotičke skulpture ”Bogorodica s djetetom”. Za izradu ovog umjetničkog djela trebalo mu je čak 13 mjeseci, 2300 radnih sati i 250 kilograma gline. Pa ipak, sav se trud u potpunosti isplatio jer je diplomirao s odličnom ocjenom.

Osim impresivne skulpture Bogorodice, zadivljuje i njegov najnoviji rad – prijelazni pehar za Futsal cup svetog Josipa – in memoriam Matija Capar. Radi se o malonogometnom kupu koji se održava posljednjih 11 godina, a čiji je idejni kreator Matija Capar tragično poginuo u prometnoj nesreći.

Prijelazni pehar Luka Krešimir Stipić izradio je u obliku kruga koji simbolizira ciklus života, a sastoji se od centralne medalje okružene s četiri manje medalje.

Središnja medalja prikazuje lik Matije Capara koji podiže pehar Futsal kupa sv. Josipa – događaj koji se nažalost nikada nije uspio ostvariti.

Zbog bogatstva motiva, simbolike i kompleksnosti izrade prijelaznog pehara ovaj mladi kipar priznaje;

”Projekt je bio jako zahtjevan i težak, ali Bogu hvala i sv. Josipu uspjeli smo napraviti unikatni i jedinstven pehar!”

Iako je pred njim dug i zahtjevan umjetnički put, Luka Krešimir navodi da mu isto ne pada teško. Isto je razumljivo obzirom da se još od malih nogu volio igrati alatima i drvom.

FUNKCIONALNA UMJETNIČKA DJELA

U tijeku svog stvaralaštva, posebnu je ljubav razvio prema prirodnim materijalima. Navedeno je vidljivo u ljepoti, funkcionalnosti i unikatnosti drvenih predmeta koje stvara. Interakcija drva oraha, hrasta, bukve ili smreke s epoxy smolom i rukama pravog majstora – rezultira upravo očaravajućim djelima. Svakom od njih Luka Krešimir Stipić udahne dio svoje osobnosti i stila pa iste zauvijek prati žig prave umjetnosti.

Iako član grupe ”Mladi kipari Zagreba” i dobitnik prestižnih nagrada, skromno navodi kako najviše vremena provodi radeći u maloj obiteljskoj garaži.

Mi ipak vjerujemo da će se zbog talenta i predanosti ubrzo proširiti te da ćete za Luku Krešimira Stipića i njegova ostvarenja zasigurno ubrzo ponovno čuti.

Sve radove ovog mladog, talentiranog kipara možete detaljnije pogledati na njegovom instagram profilu, a više o radovima hrvatskih umjetnika pronađite na našem linku – priča o Galeriji Jakšić.

p.s. tražili ste ideju za poklon za rođendan?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)