...
skulpture od bračkog kamena

Galerija obitelji Jakšić nezaobilazno je mjesto svih istinskih ljubitelja umjetnosti. 1

Da ne bi izgubili iz vida i rad naših poduzetnih umjetnika – danas više o četiri člana obitelji Jakšić. Četiri akademski obrazovana umjetnika/ce i njihovim zajedničkim galerijama na Braču i u Splitu.

STOLJETNO NASLJEĐE I RAZLIČITI PRISTUPI OBRADI KAMENA

Obitelj Jakšić nam priča kako je sve započelo na otoku Braču s kamenoklesarskom radionicom Dražena Jakšića. Naime, Dražen Jakšić je život posvetio njegovanju i razvijanju stoljetnog nasljeđa obrade kamena. Iz istog su razloga mnoge njegove kamene kreacije za uporabu u interijerima, kao i rješenja u kamenu – dobila priznanja. Obitelj je tako osobito ponosna na nagradu „Tripun Bokanić” za izradu fasade na višestambenoj zgradu Dević od Oris kuće u Zagrebu i Kamenoklesarske škole u Pučišćima.

Međutim, ako se odlučite posjetiti galerije obitelji Jakšić (ili njihove ateliere na otoku Braču) – zamijetiti će te i brojne skulpture. Radi se djelima magistra kiparstva Lovre Jakšića.

Posebnost je Lovrinih djela specifični umjetnički rukopis izraženog kontrasta teksture površine, kao i doza mistike pri obradi motiva. ‘‘U Lovrinoj kiparskoj radionici zateći ćete brojne skice i modele u glini, kao i kamene skulpture raznih dimenzija, većinski isklesane od bijelog bračkog kamena.”

S druge strane, slikarski atelier doktorice umjetnosti Dine Jakšić Pavasović oduševljava platnima velikih dimenzija ispunjenima ekspresionističkim pastoznim nanosima intenzivnih boja. Iako slikarica, svoju ljubav prema boji i apstrakciji Dina uspijeva jedinstvenim tehnikama rezanja, lijepljenja i obrađivanja prenijeti i u kamen. Rezultat je nesvakidašnji prizor hladnog materijala koji se doima lepršav, razigran i prozračan.

Modna dizajnerica Ida Stipčić Jakšić dane ipak provodi u svojoj radionici ispunjenoj specijaliziranim strojevima. Istima reže, brusi i polira poludrago kamenje te ga u kombinaciji s ručno obrađenim srebrom, pretvara u modne detalje. Ogrlice, narukvice i prstenja s Idinim potpisom unikatni su komadi visoke umjetničke vrijednosti.

ZAŠTO TREBATE POSJETITI GALERIJE I ATELIERE OBITELJI JAKŠIĆ?

Različiti smjerovi akademskog obrazovanja i umjetničkog iskustva svakog od članova obitelji – omogućiti će vam da se prilikom posjeta Galerijama Jakšić ili atelierima članova obitelji upoznate s nizom tehnika, medija i pristupa kreativnom izražavanju.

Naime, Galerija Jakšić, osim što djeluje kao stalni i službeni izložbeni prostor za umjetnička djela članova obitelji Jakšić, izlaže i paletu nekonvencionalno dizajniranih kamenih suvenira te uporabnih i dekorativnih predmeta. U njihovim ćete prostorima zato pronaći već poznate i nagrađivane kamene cvjetove, ali i predmete poput vaza, zdjela, podmetača,
uredskog pribora i svijećnjaka. U kontekstu nagrađivanih radova, obitelj je posebno ponosna i na nagrađivani modularni svijećnjak Reflexio s potpisom Dine Jakšić Pavasović.

Zaključno je potrebno naglasiti kako su galerije Jakšić postale nezaobilazno mjesto za sve ljubitelje moderne umjetnosti. Stoga, ako vas životni put odvede na otok Brač (u mjesto Donji Humac) ili u Split – ne bi vam se smjelo dogoditi da propustite pogledati radove ovih iznimnih hrvatskih umjetnika. Posebno iz razloga što oni svakodnevno – na različite načine – oživljavaju prirodni materijal koji ih je ujedno i othranio i obrazovao.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)