...
vezeni uzorci na odjeći

Šlinganje ili kako hrvatski brand Ru’o Linen sudjeluje u očuvanju starih hrvatskih običaja i tradicije? [100%]

Ru’o Linen je hrvatski brand poseban jer je potpuno jedinstven na tržištu. Naime, osnivačice i idejne kreatorice – sestre Ines i Katarina te majka Ana odlučile su tržištu ponuditi bezvremenske kolekcije, prožete duhom nasljedstva i tradicije. Svojim kupcima zato nude teško dostupne šlingane komade – posteljine, spavačice, ogrtače, miljetiće … Nije li to prava ideja za poklon? Ili?

”Prije samog pokretanja ove poduzetničke priče, prethodilo je par godina promišljanja gdje bi se kao poduzetnice mogle ostvariti. Međutim, uvidjele smo da trebamo raditi ono što volimo. Stoga smo ljubav prema ručnom radu povezale s poduzetničkom prilikom. Sve smo zajedno zaokružile u priču Ru’o.”

IZAZOVI, IZAZOVI I OPET IZAZOVI ….

U dvije godine – koliko je proteklo od ideje do plasmana proizvoda na tržište – simpatične su se sestre susrele s brojnim izazovima.

S kime i kako raditi? Kojim se principima voditi? Kojim kanalima komunicirati?

‘Ideja da tradicionalni proizvod uklopimo u moderan dizajn i to u količinama koje bi mogle biti potrebne za izlazak na strana tržišta u početku se činila suludom. No, strpljivim smo radom pronalazile suradnike diljem Slavonije i gradile dobre poslovne odnose. Nakon toga je sve išlo lakše.

Tako je malo po malo nastao Ru’o Linen – brand koji ujedinjuje njihovu ljubav prema ručnom radu, šlinganom rukotvorstvu, tradiciji, ali i poduzetništvu.

Ponuda branda Ru’o Linen započela je s posteljinom Anom, ali se ubrzo nastavila s ogrtačima, spavačicama, jastučnicama, odjevnim komadima pa i ručno rađenim slikama.

Za napomenuti je i da se prilikom izrade ovih divnih proizvoda koriste isključivo prirodni materijali. Najčešće lan ili pamuk, visoke kvalitete i satenskog izgleda, koji pružaju osjećaj udobnosti i nježnosti u svim sezonama.

Cure tako tržištu pružaju teško dostupne šlingane komade divnih tradicionalnih motiva novim kanalima i medijima. Na isti način istovremeno oživljavaju i čuvaju staru hrvatsku tradiciju i baštinu.

MISIJA?

”Puno nas posjeduje rukotvorene tkanine koje su naslijeđene, koje vjerno čuvamo u ormarima i koje rijetko koristimo. Možda samo u posebnim prilikama. To je upravo ono što bi mi željele promijeniti. Jer jedan je život i trebali bi se naučiti živjeti ga sada. Uživati u svakom danu u što većoj ljepoti. Zato našim kupcima nudimo mogućnost da svakodnevno uživaju u finim materijalima. Da spavanje bude poseban doživljaj i da u njihove domove unesemo i poseban dizajn i poseban osjećaj udobnosti.”

Međutim, vrlo je zanimljivo (i plemenito) da su Ines, Katarina i Ana u proizvodni proces uključile slavonske žene iz udruga tradicionalog rukotvorstva. One ovom suradnjom dobivaju i imaju priliku za ozbiljan rad.

Nadalje, posluju i s malim obrtima i krojačkim salonima u Slavoniji. Na isti način pomažu u očuvanju radnih mjesta, ali i starinske vještine – šlinganja.

”Naša suradnja se ostvaruje sa udrugama tradicijskog šlinganog rukotvorstva diljem Slavonije i s radošću možemo reći – prekogranične suradnje s Hrvatima iz bosanske Posavine. Radi se o čuvarima naše tradicije. Oni već dugi niz desetljeća naučavaju i održavaju vještine rukotvorstva.”

Ipak, samostalno obavljaju planiranje, nabavu materijala, dizajn, krojenje, oslikavanje mustri, prezentaciju proizvoda, kao i pakiranje, prodaju, oglašavanje, komunikaciju s kupcima te razvoj poslovne strategije.

”ODUSTAJANJE NIJE OPCIJA”

”Od poduzetništva ne odustajemo jer smatramo da su u životu i poslu ciklusi često neizbježni – usponi padovi, bolja i lošija vremena. Inspiraciju pronalazimo u našim roditeljima, koji su takve cikluse bili spremni proživljavati i tražiti uvijek iznova drugačija rješenja – vrlo često uspješno. Oni su naš najveći uzor i motivacija. Uostalom, nije važno jesi li gazela ili lav, kad sunce izađe važno je da trčiš” – zaključuju.

p.s. proizvode branda Ru’o Linen možete pogledati na njihovim web stranicama, Facebook ili Instagram profilu

p.s. 2. nije li spavačica u izvedbi ovog brand-a prava ideja za poklon za nju?

p.s. 3. za još simpatičnih poduzetničkih priča u našoj kategoriji ”Što nosimo?’‘ pogledajte – Shuz., Laštik