...
ručno rađena keramika

Ručno izrađena unikatna keramika koja osvaja nježnošću motiva i ljepotom izrade.

Dame i gospodo, njezino veličanstvo – keramika. (To je ta ideja za poklon!).

Valentina i njezin rad na Odeata oborili su nas s nogu! Zurili smo u njezine fotografije kao telad u šarena vrata (bez pretjerivanja).

Međutim, nije ni čudo – jer Valentina nam priznaje kako već više od 15 godina puno ulaže u vještinu izrade vrhunske keramike.

”Oduvijek sam imala sklonost kreativnom radu i eksperimentirala s raznim materijalima, ali kad sam došla u kontakt s glinom odmah mi je bilo jasno da je to medij s kojim se najlakše izražavam i koji mi daje najviše mogućnosti.”

KERAMIKA ZAHTJEVA VJEŠTINU, ENERGIJU i BESKRAJNO STRPLJENJE

Ipak, trebalo je vremena i hrabrosti otisnuti se u poduzetničke vode pa je prije samo malo više od dvije godine uz pomoć supruga – osmislila brand i otisnula se u ostvarenje vlastita sna – izradu keramičkog posuđa.

”U keramici se možete izraziti u likovnom smislu ili izraditi funkcionalne predmete za svakodnevnu upotrebu. Najbolji dio je kad se spoji to dvoje.”

Iako je sam proces izrade opušta, navodi kako izrada keramičkih predmeta zahtijeva vještinu, energiju i beskrajno strpljenje. Nas je iznenadilo da izrada jednog jedinog predmeta može trajati i do 15 dana!

KAKO NASTAJE KERAMIČKO POSUĐE?

Zanimljivo je da svaki predmet prolazi modeliranje, sušenje, biskvitno paljenje, glaziranje, glazurno paljenje i ponekad, nanošenje zlata. Temperature paljenja su više od 1000 stupnjeva, a sam proces traje i do 24 sata. Osim čitave te komplikacije, Valentina nas uči da glina kao materijal ne trpi greške i nepažljivost. Ako pogriješi, ostaje bez rezultata.

Ipak, keramika je njezina ljubav. Priznaje nam da obrt vodi već dugo godina i da ima perioda kad ima više obaveza oko vođenja poslovanja nego oko ”proizvodnje”. Dodaje da joj je to uvijek izazov i stres, ali kad je u radioni, kad modelira ili oslikava – zaista to obožava i uživa u tome.

Veseli se daljnjem razvitku i upoznavanju šire javnosti s brandom Odeata. Međutim – kao i s keramikom – i s razvojem poslovanja je strpljiva.

Mi Valentini zahvaljujemo na suradnji i znanju koje je podijelila s nama. Želimo joj velik uspjeh, jer ga ona i njezin suprug zasigurno zaslužuju.

p.s. postoji li bolja ideja za poklon prijateljici, majci, djevojci, ženi?

p.s. 2. još predivnog kuhinjskog posuđa hrvatske proizvodnje i dizajna – potražite i na našem linku.